top of page

האדם משפיע על הסביבה

שניר, יעל, יובל, ליה
ABOUT

האדם משפיע על תנאי הסביבה

האדם גורם לפגיעה גוברת והולכת במערכות הטבעיות ובמרקם החיים העדין על פני כדור הארץ.

גידול האוכלוסייה המואץ והעלייה ברמת החיים יוצרים לחץ מוגבר על משאבי טבע כמו מקורות מזון, אנרגיה, מים, קרקע ואוויר. צריכה מוגברת של המשאבים עלולה לסכן את קיומם: הטבע יכול לחדש את משאביו בקצב כלשהו, אך בני האדם צורכים חלק ניכר מן המשאבים בקצב מהיר יותר מן הקצב שבו הטבע מסוגל לחדש אותם. בעיה אחרת הנובעת מן הצריכה המוגברת היא הצטברות הפסולת והמפגעים הסביבתיים הנגרמים בעטייה. 

אנחנו הולכות להציג בכפניכם את דרכים שבהן האדם משפיע על הסביבה
הקדמה

תעשיית הבשר והשפעתה על הסביבה

תעשיית המזון מן החי מזיקה לסביבה, היא גורמת לזיהום אוויר, לחיסול בתי גידול טבעיים, להכחדה של מינים ולפגיעה במקורות מים.

בעולם שבו האוכלוסייה ורמת החיים גדלות באופן מתמיד, עולה גם הביקוש לבשר. ייצור בשר בהיקפים גדולים מחייב שימוש נרחב במשאבים: החל ממשאבי קרקע לשם רעיית הבקר וגידול מזון להאבסתו, המשך במשאבי מים להשקיית הבקר והעוף וכלה במשאבי אנרגיה לשינוע הבשר ממקום למקום. התעשייה הזו גורמת, כאמור, לפליטות רבות של גזי חממה (גז חממה הוא שם כולל לחומרים במצב צבירה גזי שנמצאים באטמוספירה יכולים לבלוע או לפלוט קרינה), ואף לפגיעה בסביבה הימית דרך תשטיפי פסולת.

מונח תעשיית הבשר מתייחס לתעשיית החקלאות מן החי לצורך ייצור, אריזה, שימור ושיווק של בשר. חלק גדול מתעשיית הבשר מערב גידול מרוכז וצפוף של חיות במקומות מגודרים וסגורים, כגון רפתות, לולים ודירים. היבטים רבים בגידול בשר הפכו למתועשים, גם בגידול חיות המזוהות .כמזון גורמה, כגון כבד אווז

avihu-sahpira--050113--23_b.jpg

פלסטיק ונפט

תמונה3.png

חומרים פלסטיים הם חומרים שניתנים לעיצוב. ניתן לייצר מוצרי פלסטיק בדרכים שונות.

במהלך הייצור הפלסטיק נמצא במצב נוזל, וכך ניתן לצקת אותו לתבניות.

.בתבנית, החומר יתמצק באמצעות תהליכים שונים ויישאר בצורה הרצויה.

פלסטיק הוא כנראה אחת המזכרות היחידות שיישארו על פני כדור הארץ בעוד אלפי שנים,  פריטים שעשויים מפלסטיק מיועדים לרוב לשימוש לטווח קצר למדי, לכן הם מוצאים מהר מאוד את דרכם לאשפה ומצטברים  בין הרי הזבל שאנחנו מייצרים. למרות שמקורו של הפלסטיק בחומר טבעי, המוצר המוגמר עשוי מחומרים שאינם קיימים בטבע, והפלסטיק אינו מתכלה. הפלסטיק נמצא בכל מקום, בלב האוקיינוס, בים התיכון ולאחרונה התגלתה פסולת פלסטיק במרחק של כמה מאות קילומטרים מהקוטב הצפוני, כאשר משלחת מדעית ששטה באוקיינוס הארקטי דיווחה שמצאה חתיכות גדולות של פסולת פלסטיק באזור שהיה מכוסה בשכבה עבה של קרח עד לפני כמה שנים.   מדענים וחברות מסחריות בכל העולם מנסים למצוא אויבים לפלסטיק – חיידקים זוללי פלסטיק, אך גם תחליפים ידידותיים כמו יצור פלסטיק מפסולת. לפי שעה, ועד למציאת אויבים או תחליפים. פסולת הפלסטיק מאיימת על חייהם ובריאותם של יצורים ימיים ושל כולנו

GALLERY

התחממות גלובלית

שינוי האקלים כבר לא נחשב לתיאוריה מדעית מופשטת, אלא למציאות מאוד מוחשית וממשית אותה אנו חשים בתדירות גוברת של אירועי מזג אוויר קיצוני בכל העולם.

"התחממות גלובלית", הוא מושג כללי המתאר מגוון תופעות אקלים ומתייחס לשינויים באקלים ובאיזון האקולוגי של כדוה"א. מדובר בשינויים הנגרמים בדרך על ידי השפעות האדם והתעשייה על המערכת האקולוגית.

(מתוך כתבה במאקו בנושא ההתחממות הגלובלית)

"פרופ' יוחאי כספי, מהמחלקה למדעי כדור הארץ וכוכבי הלכת במכון ויצמן למדע, מאשים במצב הבעייתי הזה בעיקר אותנו,לדברי כספי, הזיהום ההולך וגובר של כדור הארץ הוא שגורם להתחממות המסוכנת.הוא אומר. "קשה מאוד להבחין בהבדל שבין 40 ל-41 מעלות, אבל יש הרבה דברים שכן קורים בעקבות השינוי הזה והם משמעותיים".

תמונה4.png
SEE & DO

החור באוזון

הורדה.jpg

קישורים

Contact

ולסיום הדברים שאנו זורקים ומשתמשים לצורכינו ביום יום מזיקים לסביבה שלנו

החור באוזון,תעשיית הבשר מזיקה לבתי גידול טבעיים בישראל,להתחממות הגלובלית מזהמת את האוויר אותו אנו נושמים,אנחנו משתמשים בפלסטיק ונפט ועוד מלאאאאאא דברים שאנו צורכים...

אז הקפידו לצרוך פחות, מחזרו יותר,וסעו באופניים זה הרבה פחות נפט וכסף לזבז…

סיכום

מצבה של שכבת האוזון שמקיפה את כדור הארץ היא סיפור מוכר וותיק, שעליו מדברים כבר עשרות שנים ושלעתים נדמה ששייך כבר לעבר. 

 

?מהו אוזון?

האוזון הוא שכבת מגן באטמוספירה שמסננת את הקרינה האולטרה-סגולה שנפלטת מהשמש. קרינה זו משנה DNA ולפיכך היא פוגעת בצמחים, ועלולה להגדיל את הסיכוי ללקות בסרטן או במחלות עיניים אצל בעלי חיים ובני אדם.

האוזון בולם חלק גדול מהקרינה המסוכנת בתדר העל-סגול (תחום תדרים אותו יכולים לראות רק חרקים בגלל התאורה האולטרה סגולה) המגיעה מהשמש, שעלולה לפגוע בחומר התורשתי של כל היצורים החיים, לגרום להם ולנו מחלות ואף להרוג אותם ואותנו.

שכבת האוזון שמגנה עלינו מפני הקרינה המזיקה של השמש הפסיקה להידלדל בגלל הפסקת השימוש בכימיקלים הפוגעים בה. מדענים מעריכים שעד אמצע המאה הבאה ישוב ריכוז האוזון בשכבה העליונה של האטמוספירה לרמה הבטוחה שהייתה לפני שנות ה-80.

 

?איך נוצר האוזון?

האוזון נוצר בטבע בעקבות התפרקויות חשמליות (ברקים) או בהשפעת קרינה על החמצן שבאוויר.

 

?איך נוצר החור באוזון?

הידלדלות שכבת האוזון הצביעה על שיבוש רציני ומדאיג באיזון המעגל הטבעי הזה. האצבע המאשימה הופנתה בעיקר אל חומרים כימיים הנקראים פריאונים, תרכובות של כלור או פלואור שיוצרו באופן תעשייתי, בעיקר לשימוש במזגנים, במקררים ובסוגים שונים של תרסיסים. החומרים הללו מטפסים אל על בתהליך שאורך שנים, הם נישאים ברוחות ובמערבולות ומצטברים בכמות ניכרת בעיקר באזורים מסוימים.

bottom of page